'Pigen': En nuanceret podcast om en meget mærkelig sag

Jeg tror, at det meste af Danmark fik en ret så stor forskrækkelse, dengang politiet pludselig anholdt en ung pige i den nordvestsjællandske by Kundby for at planlægge terrorangreb i Danmark. En pæredansk pige, tilmed, med et ganske dansk navn og baggrund. Hun blev hurtigt kendt som Kundby-Pigen: Pigen, der ville sprænge sin egen folkeskole og den jødiske skole i København i luften. Pigen, der havde konverteret til islam og ville slå de vantro ihjel.

Radio 24-7s dokumentar Pigen har undersøgt sagen og forsøgt at finde ud af, hvem denne pige er, og hvordan det kunne gå så vidt, at en - udadtil set - helt normal pige kunne ende med at planlægge attentater mod danske skoler.

Med en blanding af interview med en række interessante personer, bl.a. pigens forsvarsadvokat og hendes voksne kontaktperson, men også beskrivelser fra hendes nu tidligere blog (fjernet fra internettet for nylig), får man et solidt indblik i, hvem pigen er og hvordan hun har tænkt.

Pigen tager udgangspunkt i tiden kort efter, at hun er blevet idømt seks år fængsel for at have planlagt terror og arbejder sig så tilbage gennem Kundby-pigens barndom, opvækst og relationer til andre mennesker. Skridt for skridt får vi et meget menneskeligt billede fortalt om en pige, der har været meget igennem og som måske gennem Islam har fundet dét, der giver hendes liv værdi.

Før jeg lyttede til podcasten tænkte jeg, at sådan en pige da skulle have forvaring, for man er da skruphamrende farlig for samfundet, hvis man ønsker at gøre den slags! Og ja, havde det været USA, så havde Kundby-pigen nok også fået 216 millioner års fængsel, men det tjener det danske retsvæsen at vurdere præcis hvilken type person, vi har med at gøre. Det er ikke en farlig ISIS-kriger, det her. Det er en ung pige, som fik en rigtigt dårlig idé, som hun alligevel aldrig fik gennemført (eller vidste, hvordan hun egentlig skulle eksekvere...)

Desværre er de mest personlige historier og information om Kundby-pigen leveret gennem hendes egen blog - skrevet i en meget ung alder og som viser en ung pige, der elsker Demi Lovato (hende måtte jeg google - I'm an old fart) og tænker lige præcist, som jeg formoder, at ung pige ville gøre det i den alder. Familien har desværre ikke ønsket at deltage, så det er gennem hendes blog og enkelt andre personer som hendes advokat, en tidligere veninde og en tidligere kontaktperson, at vi får en fornemmelse for, hvordan Kundby-pigen er blevet til et navn, som de fleste danskere efterhånden kender.

Jeg savner dog for alvor, at Pigen har en personlig fortæller. Fortælleren på podcasten lyder nemlig desværre mest af alt som en indtaling, og dermed savner man den der journalist eller redaktør, der fortæller os som lyttere præcist hvorfor Radio 24-7 har valgt at fortælle denne sag. Denne kommentar synes jeg er relevant at præsentere, da den fortællingsteknik er i modsætning til samme radiostations podcast Man kan aldrig vide, hvor journalist Morten Arvidsen tydeligt redegør, hvorfor han har tænkt sig at undersøge den sag.

Når det er sagt, så er der ingen tvivl om, at Pigen har givet mig et godt og grundigt indblik i sagen, men også i, hvilken person, der gemmer sig bag Kundby-pigen. Det er en pige, som så mange andre danske teenagepiger. Hende her valgte bare at gøre nogle ting, som nok de færreste i hendes alder ville gøre det. Derfor er Pigen interessant. Nuancerne kommer sjældent frem i nyhedsdækning og med denne podcast lyttet kan jeg absolut bedre forstå de domme, der er blevet afsagt i by- og landsretten.

Pigen er udgivet af Radio 24-7 og består af fem afsnit samt en prolog og en epilog. Læs mere om Pigen lige her.

Comments

Popular posts from this blog

P1-dokumentaren 'Det perfekte offer' er journalistik og podcast af højeste kaliber

La Liga Weekly - en guide til den magiske spanske fodbold