P1-dokumentaren 'Det perfekte offer' er journalistik og podcast af højeste kaliber

I disse dage, hvor den altoverskyggende #metoo-kampagne har kørt, siden nogle modige kvinder tog bladet fra munden og udstillede den amerikanske filmproducer Harvey Weinstein som en klam satan, er det vigtigt at huske, at langt de fleste af de, der har haft mulighed for at ytre sig omkring #metoo, ja, det har været kendte mennesker eller mennesker med høje uddannelser.

Folk med gode job, aspirerende skuespillere eller lignende, der har haft mulighed for at hæve stemmen og fortælle deres historie. Det er der intet galt i. Tværtimod. Jeg synes personligt, at det er godt, at alle disse historier kommer frem, for ingen mand eller kvinde skal have lov til at krænke et andet menneske. Jeg føler ingen sympati for krænkeren - overhovedet. Kun en ærlig ærgrelse over, at de her typer af krænkelser tydeligvis sker igen og igen og igen.

Der, hvor det hele bare bliver endnu vildere og mere voldsomt at skulle forholde sig til, det er når krænkelser sker mod de allersvageste i samfundet - Børn, evnesvage eller psykisk syge - så bliver det klamt på helt markant niveau. Igen vil jeg understrege, at jeg synes, at alle krænkelser er forkerte og forkastelige, men når det sker mod de allersvageste, så bliver det bare endnu mere voldsomt og usympatisk.




En sådan krænkelse er rammen for den fortræffelige P1-dokumentar i fem dele, Det perfekte offer.

Det perfekte offer handler kort og godt om, at P1-journalisten med det ikke særligt mundrette navn Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen en dag får en SMS fra sin redaktør omkring en notits i en avis om, at en Sosu-assistent, der har fungeret som nattevagt på et psykiatrisk hospital, er blevet dømt for blufærdighedskrænkelse mod to patienter. Denne notits er så interessant, at Olhoff-Jakobsen sætter sig for at undersøge sagen, som altså har udmøntet sig i føljetonen Det perfekte offer. Et narrativ, hvor vi kronologisk vandrer igennem forløbet fra at Olhoff-Jakobsen starter med sagen og til at der til sidst kan sættes et punktum for historien.

Gennem interview med de to kvinder, som er blevet forulempet, mens de har været indlagt med svære psykiske lidelser, formår Olhoff-Jakobsen at fremvise to kvinder med stærke lidelser som nogle faktisk meget stærke kvinder - som, trods svære diagnoser og at de er blevet forulempet på det groveste - formår at svare ærligt, informativt og reflekteret på Olhoff-Jakobsens mange spørgsmål til sagen. Selvom det er stærk kost, hvad man hører, er det utroligt spændende at lytte med, for de to damer, Marlene og Anna, er så gode til at fortælle om deres oplevelser, at man med det samme føler med dem, for det her er ikke noget, der kun burde stå i en notits i en enkelt avis. Sagen fortjener den opmærksomhed, som denne radioserie kan skabe.

Olhoff-Jakobsen er en sindssygt dygtig interviewer, som også gerne fortæller lytteren, hvordan han har det med de mennesker, han skal interviewe. Da han kontakter nattevagten, krænkeren, så er det ikke helt nemt for ham. Det forstår man virkelig godt. Det er ikke en nem person at skulle kontakte, men selvfølgelig gør man det - for alle sager fortjener at blive hørt fra alle sider. Derfor bliver også regionen, politiet, anklagemyndigheden, de psykiatriske hospital og mange flere interessenter kontaktet, jagtet og udspurgt. Det tjener denne podcast-serie stor ære. Man ender med et nuanceret og ikke mindst super gennemresearchet billede af en meget, meget trist sagt.

Historien bliver bygget mesterligt op og giver - modsat andre velmenende danske podcasts - en god afslutning på historien, da Olhoff-Jakobsen i et lille ekstra afsnit udspørger en psykolog om, hvorfor sundhedspersonale krænker svage mennesker. Hendes forklaring undskylder intet, men forklarer det egentlig meget godt.

Krænkelser af andre mennesker er aldrig okay, og bliver nærmest helt grotesk ulækkert, når det går ud over de allersvageste. Det er derfor ikke nogen fornøjelse at lytte til historien, men det er en interessant og oplysende historie, der har gjort mig klogere på, hvordan de forskellige myndigheder arbejder og hvordan de egentlig samarbejder eller ikke samarbejder.

Vil du til gengæld høre en god radionarrativ, hvor en historie nævnt i en notits bliver givet den opmærksom, den fortjener, så lyt til P1s Det perfekte offer. Til dato en af de allerbedste danske podcasts.

For mere information om sagen bag podcasten, kan du læse denne artikel på dr.dk.

Comments

  1. Kære Mads - mange tak for den fine anmeldelse! Er især rigtig glad for, at du synes om ekstra-afsnittet. Det var vigtigt for mig at få med: svaret på hvorfor.
    Har forsøgt at finde kontaktoplysninger på dig uden held for lige at gøre opmærksom på, at sosu-assistenten er dømt for seksuelle overgreb (blufærdighedskrænkelser) og ikke voldtægt, som du skriver. Mange hilsner Emil Eusebius, emoj@dr.dk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej Emil - tusind tak for kommentaren, den er jeg rigtigt glad for. Jeg er ked af den faktuelle fejl i mit skriv og har straks rettet op på teksten, så det fremgår korrekt.

      Tak for du skriver det til mig. Siden her er stadig under indledende konstruktion, så jeg troede faktisk ikke, at nogen havde læst med endnu og derfor har jeg ikke fået lagt nogle kontaktoplysninger op endnu heller. Tak skal du have. For en sikkerheds skyld skriver jeg også lige til din e-mail. Venlig hilsen Mads

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

'Pigen': En nuanceret podcast om en meget mærkelig sag

La Liga Weekly - en guide til den magiske spanske fodbold