Casefile: Australsk true crime om mystiske hændelser og særligt onde forbrydelser

Når vi herhjemme hører om meget slemme forbrydelser som seriemord, massemord, børnedrab og massegrave, stammer de historier ofte fra USA. Det skyldes nok mest, at danske medier primært søger informationer på de amerikanske medier, men i lige så høj grad også, at man i USA er meget gode til at dyrke den populære true crime-genre.

Se bare podcasts som Serial, The Accused, Unsolved, Sword and Scale og mange andre podcasts, der primært tager udgangspunkt i amerikanske forbrydelser. Hvis ikke du kender de podcasts, jeg nævner her, så kommer der nok en anmeldelse af de podcasts på et eller andet tidspunkt.

Netop fordi de fleste kendte podcasts omkring true crime kommer fra USA, kunne man jo lidt blåøjet fristes til at tro, at de slemmeste forbrydelser og forbrydere ikke forekommer i så udbredt grad andre steder, men det gør de - desværre. Især i Australien.

Måske forbinder man Australien med stereotypiske opfattelser om glade kænguruer, den overgearede slange- og krokodilleekspert Steve Irwin (æret være hans minde), tossen Crocodile Dundee og venlige og udadvendte personligheder hos den gængse australier - sådan har de australiere, jeg har mødt, i hvert fald ofte været. Netop derfor var jeg nok ikke helt forberedt på, hvor meget ondskab, der findes i det store, fjerne land ved navn Australien, men der findes desværre en hel del af det. Mere end godt er, kunne man sige!

Casefiles logo lægger op til noget ildevarslende...
Podcasten Casefile er nemlig en true crime-podcast, der fortæller dig skrækhistorier fra hele verden - med udgangspunkt i Australien, hvor en stor del af podcastens historier kommer fra. Podcastens anonyme fortæller indfører dig ugentlig via nogle ekstrem velresearchede historier i mange spændende og til tider grusomme forbrydelser fra lande som Australien, England, Canada, Tyskland, Polen og selvfølgelig USA, for jo: Selvfølgelig er USA også gode til at levere skrækhistorier til sådan en podcast som Casefile.

Hvert afsnit af Casefile indledes altid med en kort introduktion til ugens historie, hvor man som lytter får sat rammerne omkring den historie, som vi nu skal høre. Nogle gange er der tale om et kort resumé af en række forbrydelser, andre gange er det en introduktion til en person eller en omstændighed omkring en eller flere personer, der danner udgangspunkt for historien.

Af og til benytter fortælleren sig af interviews for at understøtte sin historie, men primært er der tale om en oplæst fortælling, der er baseret på enormt struktureret og gennemarbejdet research.Der er ingen tvivl om, at fortælleren og hans multinationale team af hjælpere gør enormt meget for at fortælle historier baseret på fakta og på research. Det er pisse fedt som lytter at kunne høste frugterne af denne research, for med den sikre, australske stemme og nogle altid interessante historier i ørerne, lytter man disse podcasts fra start til slut - også selvom historierne fra tid til anden kan være meget, meget slemme at skulle lytte til.

En af Casefiles store forcer er, at der bliver brugt meget tid på at præsentere ofrene for de forbrydelser, der er med i historien. Ofret er mere end bare et offer, men et menneske med familie, karriere, drømme, liv og alt muligt andet. Vi får sat en personlighed på den, det går ud over og dermed formår Casefile også at tydeliggøre, hvad drab og lignende forbrydelser gør ved menneskers liv.

Det er særligt to australske historier, som virkelig har sat sig i mig og som er dem, jeg vil fremhæve i denne post. De er på hver sin måde repræsentanter for særlig grov ondskab og er historier, som både fascinerer mig, men også frastøder mig helt enormt meget.

Et skilt, der peger mod Snowtown. Forevigt forbundet med 
nogle af de allergrusomste forbrydelser i mands minde.
Case 11:  The Snowtown Murders må være en af de allerværste historier, jeg nogensinde har hørt om. Mordene, der blev begået af en nogle forskellige mænd mellem 1992 og 1999, var så bestialske, drabelige og blottet for enhver form for menneskelighed, at det faktisk var ret svært at høre podcasten, men omvendt er historien dybt spændende, da den efterfølgende retssag er en af de længste i australsk historie. Jeg vil ikke afsløre for meget, da der ellers ikke vil være den store grund til at lytte til afsnittet, men lad mig sige med det samme: Det er muligt, du får lyst til at ørle bagefter! Du får nemlig mange detaljer med og det er ikke for små børn eller sarte sjæle! Detaljegraden er nærmest lidt for kraftig i dette afsnit.

På Casefiles Facebook-side havde jeg i øvrigt for noget tid siden en kort udveksling med fortælleren. I forbindelse med et indlæg, hvor fortælleren spurgte hvilket afsnit, der mest havde påvirket en, nævnte jeg The Snowtown Murders. Svaret var: "None of these stories are particularly easy to read, but this one was a definite pain to get through". Dét tror jeg på.

I 2011 blev der i øvrigt lavet en australsk film om mordene ved navn Snowtown. Selvom filmens karaktergennemsnit på 6,6 ikke lyder lovende, kunne den fim godt være interessant at se, men det bliver nok ikke liiiiiiige med det samme.

John Bradley Murdock: Heldigvis indespærret på livstid
i Australien og heldigvis en aldrende herre.

Murdock siges at være en af inspirationskilderne bag
figuren Mick Quinn i den australske gyserfilmsserie
Wolf Creek.
Case 46: Peter Falconio er en anden type historie, der handler om den fuldstændigt uhyrlige historie om den gale lastbilchauffør John Bradley Murdocks voldsomme overfald på de to engelske turister Joanna Lees og Peter Falconio. Murdock, der var lastbilchauffør og narkokurér kørte med stoffer mellem flere australske byer, stoppede en dag tilfældigt og  overfaldt de to turister helt tilfældigt, mens de kørte det enorme land på deres roadtrip gennem Australien.

Dette afsnit er i særdeleshed godt, fordi der er enormt mange detaljer med omkring ofrene, og deres oplevelser i Australien, men også omkring hvordan John Bradley Murdock levede og agerede og man får således et rigtigt godt indblik i, hvem man har med at gøre og navnene Less, Falconio og Murdock bliver siddende hos en i meget lang tid.





Andre spændende afsnit:

Wanda Beach nær Sydney, Australien.

Case 1 : Wanda Beach Murders: En uopklaret sag om de grove mord på to teenagepiger, der blev begravet under sandet på den vindblæste og menneskeforladte Wanda Beach nær Sydney. Sagen er en af Australiens mest berygtede drabshistorier og har siden 60'erne været genstand for megen opmærksomhed fra det australske folk.

Case 2: The Somerton Man: 

Liget af en mystisk mand dukker op på stranden Somerton lige uden for Adelaide i Australien.

Den mystiske Somerton Man

Den mystiske mand er ankommet til området kort forinden hans død, men ingen i området kender ham. I hans bukser finder man en seddel med en krypteret besked om telefonnummeret til en lokal dame, som dog ikke mener at kende ham... kan det seriøst blive mere mystisk? Når du har lyttet til den her sag, så har du virkelig lyst til at tage til Somerton og opklare sagen. Så er der selvfølgelig bare det ærgerlige ved det hele, at sagen stammer helt tilbage fra 1946...







Case 3: Lauria Bible and Ashley Freeman

Forsvundet sporløst siden 1999: 
Ashley Freeman (venstre) og Lauria Bible (højre).
Okay, denne sag er virkelig creepy! To tilsyneladende velfungerede teenagere, Ashley Freeman og Lauria Bible forsvinder sporløst fra Ashleys hjem en nat, hvor Lauria overnatter. Forældrenes hus er brændt ned til grunden, og hendes mor findes hurtigt skuddræbt... hvad er der mon egentlig sket her? En creepy historie fra Oklahoma, USA.

Bonusinfo: Begge piger er født i 1983, hvilket er samme årgang som jeg selv er fra. Måske netop derfor var dette afsnit interessant for mig, men historien er også bare mystisk og efterlader mange spørgsmål efterfølgende...






Som du nok lige kunne lure, så har jeg sådan set bare nævnt afsnit 1-3, men det er mest af alt fordi, at den her podcast bare kan noget - og kan du lide de første episoder, så bliver du med sandsynlighed nok ret hooked på det hele ret hurtigt.... Det er egentlig interessant, at Casefiles anonyme fortæller selv mener, at de første syv afsnit er noget skrammel! Det er jeg slet ikke enig med ham i, men selvkritik er jo altid en god ting. Jeg er da også enig i, at selve produktionskvaliteten er steget enormt hen ad vejen.

Faktisk er nogle af de allermest interessante historier fortalt i de første afsnit af podcasten, men dermed ikke sagt, at jeg ikke kan anbefale senere afsnit! Hør f.eks. også Case 23 (i to dele) om The Frankston Serial Killer (SYG type!) eller Case 27 om The West Mesa Bone Collector (Mon ikke du kan regne ud, hvad temaet er i den...?).

Senest har Case 73: The Lady in the Barrel været utroligt interessant. En gammel historie fra slut-18-tallets New York, hvor en kvinde blev fundet i en tønde! Styg historie! Dengang var det ikke specielt nemt at finde ud af, hvem sådan en kvinde kunne være - mange kvinder forsvandt sporløst dengang...

Selvfølgelig rammer Casefile ikke altid enhver smag, og der er bl.a. nogle afsnit, jeg ikke selv er vild med. Case 11: Anneliese Michel er f.eks. et afsnit, som jeg ikke selv bryder mig om. Afsnittet handler om nogle forsøg på eksorcisme på et tydeligt mentalt sygt menneske og er krydret med flere interviews, som fik det til at vende sig i maven på mig. Den slags afsnit er der heldigvis ikke mange af.

Ondskab og mystiske forbrydelser findes alle steder i verden, men særligt helt downunder! Kan du lide true crime og er du til den type podcast, hvor meget information læses op og ikke udsættes for for mange afbrydelser, så er Casefile muligvis en podcast for dig.

Comments

Popular posts from this blog

P1-dokumentaren 'Det perfekte offer' er journalistik og podcast af højeste kaliber

'Pigen': En nuanceret podcast om en meget mærkelig sag

La Liga Weekly - en guide til den magiske spanske fodbold