Lore: Overtro, overnaturlige fænomener og oceaner af reklamer

Billeder brugt i dette opslag er taget fra Wikipedia. Jeg håber derfor, at jeg ikke bryder nogle love om ophavsrettigheder ved at benytte disse billeder i dette opslag.

Lore Podcast logo.jpg

Are you afraid of the dark? Hvis du er, ved så egentlig hvorfor du er det? Det kan man lære lidt om ved at lytte til den amerikanske forfatter Aaron Mahnkes podcast Lore, der har eksisteret siden 2015 og er en af de mest berømte podcasts inden for sit emnefelt. Lore er af den type af podcasts, der består af selvstændige episoder, hvor du ikke behøver at have lyttet til ét afsnit uden at lytte til et andet. Med andre ord kan du komme og gå ind og ud af Lore-universet, som du har lyst.

I afsnit, der typisk varer mellem 20-30 min fortæller Mahnke indlevende og roligt en eller flere historier om, hvordan overnaturlige fænomener er opstået eller med fokus på særlige uhyggelige steder, som der er opstået myter og sagn omkring. Mahnke tager udgangspunkt i ægte historier - her er altså ikke tale om fiktive fortællinger, men i genfortællinger af historier/historien, som de/den er nedskrevet og dokumenteret.

I Lore er der dermed fokus enten på en mytes oprindelse eller på fortællinger om personer eller steder, som er og har været omgæret af mystik. Mahnke er ikke en slags Fox Mulder, der prøver at fortælle dig, at The Truth is out there - heldigvis. Mahnkes vinkel gør denne slags historier spændende for de fleste, der har måske har set gyserfilm som barn eller syntes, det er uhyggeligt at gå på loftet eller være alene i skoven.

En særligt interessant historie bliver fortalt i Episode 27: On the Farm. I denne episode fortæller Mahnke historien om de tyske Hinterkaifeck-mord, som jeg aldrig selv havde hørt om inden da, men faktisk har fundet ud af har en dansk Wikipedia-side.
Hinterkaifeck-mordene er betegnelsen for en meget mystisk og bestialsk forbrydelse begået tilbage i 1922, hvor seks medlemmer af en upopulær tysk familie blev dræbt af en ukendt person på en gård, der lå uden for eller bagved den lille by Kaifeck - dermed navnet Hinter-Kaifeck. Kaifeck ligger godt 70 km væk fra München.

Mahnkes genfortælling af omstændighederne ved mordene er spændende, stemningsbesat og man ender helt med at danne de her billeder i ens hoved omkring, hvordan der må se ud langt ude på bøhlandet i Tyskland og når man så lige stiller tiden næsten 100 år tilbage oven i, ja, så er det en fascinerende fortælling. Især når Mahnke fortæller historien med sin gode fortællerstemme, der er særdeles velegnet til denne type podcast.

Hinterkaifeck-Hof.jpg
Billede af Hinterkaifeck-gården kort tid efter de bestialske forbrydelser på gården.

Et andet spændende afsnit er episode 4: Dinner at the Afterglow, der fortæller historien om familien McMillins mausoleum, som er helt Tolkien-elver-agtigt i sit udseende. Mausoleet, der hedder Afterglot Vista, er opført langt ude i en skov på øen San Juan, der ligger i staten Washington i USA, meget tæt på grænsen til Canada. Mausoleet, som kunne have været brugt som kulisse til Peter Jacksons Lord of the Rings'-filmatiseringer er et monument bestående af en række søjler, der danner en rund form. I midten står der bord og stole til familien. Monumentet har tiltrukket mange turister gennem tiden, der gennemsøger skoven for at finde dette særegne sted. I afsnittet får vi dels familien McMillins historie, men også en masse spændende historier om underlige oplevelser, som folk har haft, når de har besøgt stedet. Meget fascinerende, uanset om man er overtroisk eller ej.




The Afterglow Vista

En spændende artikel om Afterglow Vista kan du i øvrigt læse på siden Atlas Obscura - en side, der i sig selv er spændende pga. dens mange fortællinger om personer, steder og begivenheder, som man aldrig rigtigt har hørt om, men det er et sidespring, og dem skal man jo gerne undgå... :)

Mahnkes podcast er afsnit for afsnit baseret på temaer som f.eks. monstre så som vampyrer og varulve. I sådanne afsnit forklarer Mahnke noget om, hvordan disse fænomener kan være opstået. Det er meget spændende at lære om, hvordan Bram Stokes Dracula egentlig er blevet til - f.eks. var Stoker aldrig selv i Transsylvanien, men fandt på historien ud fra nogle forskellige historier, som han havde hørt om. Dermed må man rose Stoker for at have lavet en så ikonisk figur, når han egentlig bare har siddet i England og fundet på det hele.

Andre afsnit tager udgangspunkt i områder eller genstand, som typisk er omgæret af mystik. Dette kan være fyrtårne, det at befinde sig i skoven, dukker eller spejle. Fælles for alle afsnit er, at Mahnkes fortællinger er akkompagneret af spændende og interessant underlægningsmusik, som er med til at skabe en spændende atmosfære i programmet. Mahnke er ganske enkelt en suveræn fortæller.

Lidt rigeligt med reklamer... 

Det skal dog ikke være skamløs ros det hele. Podcasten er i både starten og slutningen af showet proppet med reklamer. Flere gange kan de sidste 3-4 min af Lore snildt bestå af reklamer, og det er lidt ærgerligt, at reklamer skal fylde så meget. Det er, generelt, et stort problem for de amerikanske podcast, at de er så fyldt med reklamer. Jo jo, man kan spole, men lægger man nu tre afsnit i kø, så kommer man til at høre uendeligt mange reklamer for Casper Mattresses eller SquareSpace - to virksomheder, som i øvrigt reklamerer i mange af de store podcasts, der er tilgængelige for et globalt publikum. Omvendt skal en podcast jo tjene penge, så måske de mange reklamer virkelig er nødvendige.

Desuden plugger Mahnke også sine egne bøger flere gange - de handler jo, sjovt nok, om overnaturlige fænomener. Det forstår jeg egentlig godt, at han gør. En forfatter om overnaturlige fænomener, der ellers er ukendt i den store befolkning, har skabt sig selv et kæmpestort publikum, som han naturligvis skal drage fordel af, hvis han kan. Det kan jeg godt unde ham, at han gør...

Faktisk har The Economist beskrevet, at Mahnke startede podcasten som et marketingseksperiment, og det kan jeg egentlig godt forstå, at han har gjort. For Lore er blevet utroligt populære. Der er ingen tvivl om, at Lore er enormt populær i podcast-verdenen og er man interesseret i overnaturlige fænomener eller ting/hændelser, der er omgæret af mystik, så er Lore et super godt sted at starte med at blive klogere. For jo, du bliver klogere. Mahnke prøver ikke at fortælle dig, at der er monstre derude, men han fortæller dig om, hvordan myterne om dem bliver skabt...

Særligt anbefalede episoder (OBS: Jeg er selv kun 30 episoder inde)

Episode 8: The Castle
- Historien om den fuldstændigt vanvittige amerikanske serie- og massemorder H.H. Holmes, der snød, bedragede og myrdede sig igennem livet i USA inden han byggede et stort hus, hvor han dræbte mennesker efter velbefindende...

H. H. Holmes.jpg
Verdens første seriemorder: Herman Webster Mudgett, aka H. H. Holmes.

Episode 11: Black Stockings
- Historien om det irske fænomen 'changelings', hvor den lokale overtro i Irland siger, at et menneske er blevet erstattet af en anden, en såkaldt changeling, som er ond og skal dræbes. Det er der kommet mange ubehagelige historier ud af i den irske historie...

Episode 22: Over the Top
- Historien om den overnaturlige figur Spring-heeled Jack, som i midten af 1800-tallets Viktorianske London eftersigende overfaldt kvinder inden han sprang over høje mure og forsvandt. Spring-heeled Jack er, ligesom ham den anden Jack, der også huserede London i det samme århundrede, en af de mest fascinerende historier i engelsk historie.

Jack6.jpg
Spring-Heeled Jack

Episode 27: On the Farm
- Historien om de mystiske og uopklarede Hinterkeifeck-mord i Tyskland. Episoden er nævnt tidligere i denne post, men er min absolutte favorit indtil videre.

Note: Jeg kommer nok med en opdatering af anbefalede afsnit, når jeg er kommet igennem alle afsnit. Der er dog 72 afsnit, så det kommer nok til at tage lidt tid... :) 

Comments

Popular posts from this blog

P1-dokumentaren 'Det perfekte offer' er journalistik og podcast af højeste kaliber

'Pigen': En nuanceret podcast om en meget mærkelig sag

La Liga Weekly - en guide til den magiske spanske fodbold